čtvrtek 6. října 2011

09/11 Best free fonts

Je zde opět nová várka tři kvalitních free fontů určených i pro komerční použití s českou diakritikou.

Ubuntu

Hravý a především kvalitně provedený font s celou svou rodinkou.



Link na download:

http://font.ubuntu.com/

Balham font

Písmo, které se hodí do seriózních či luxusně vyznívajících designů. Bohužel pouze regular, ale i tak stojí za to jej mít.



Link na download:

http://dannci.deviantart.com/art/Balham-Free-Elegant-Font-158591827

Titillium

Kdo by jej neznal? Asi všichni...Kdo ho nemá stahujte. Osobně se mi osvědčil především do technických designů. Opět celá rodina.



Link na download:
http://www.fontsquirrel.com/fonts/TitilliumText

09/11 Best czech web/app design

1. Social marketers summit by Symbio

http://www.socialsummit.cz/

Tak to už tu dlouho nebylo. Letos první český web, kterému se podařilo získat „site of the day“ na pro mě nejlepší světové css galerii http://www.awwwards.com. Je to zároveň první zářez na pažbě této elitní galerie pro Symbio. Pro zajímavost – podobně úspěšných českých stop v historii galerie nalezneme pouhých pět - http://www.awwwards.com/winners-map?country=5913.



Web nemá smysl dalekosáhle komentovat z mé strany. Naprostý „kick-ass“ design založený na dobré typografii a skvěle vyznívající značce, celý uskladněný na dnes tak populární „one page“ stránce podpořený nejmodernějšími technologiemi HTML5 a CSS3. Naprostý bonbónek pro cílovou skupinu návštěvníků tohoto webu. Jednoznačný palec nahoru, tenhle web předběhl svou dobu, aspoň co se stojatých vod českého webového rybníku týče.

2. iVysílání České televize by Motion media

http://www.motion.cz/reference-ivysilani.php

Česká televize vsadila v poslední na nová média a právě iVysílání je tou nejlepší ukázkou této snahy. Design z čarovné dílny Motion media se stal skvělým pozlátkem pro uživatele. I díky němu se tahle app stala jednou z nejstahovanějších na adroid marketu a skončila nakonec i v mém „smartphonu“.



Do detailu vyvedené ikony, přehledný systém pro uživatele, skvělé náhledy pořadů…Jo! Takhle nějak by to mělo vypadat!
A proč zmiňuji mobile app? Protože ne zítra, ale už dnes, jsou mobilní aplikace základním čitatelem digitálních marketingových komunikačních strategií, ve kterých web hraje jejich jmenovatele. Myslete na to. Já jim budu ve svém blogu věnovat čím dál tím větší pozornost.

3. Voňky by Oportune

http://vonky.cz/

Musím se přiznat, že na tenhle web jsem narazil úplnou náhodou a o to více mě překvapil. Opět moderní „one page“ layout, který dokázal proměnit svou nominaci v „site of the day“ v galerii csswinner. Btw v této galerii bylo uveřejněno i mé portfolio, mrkněte zde.



I díky tomuto webu se mi podařilo objevit práci velmi nadějného brněnského studia oportune, jejichž tvorba byla pro mě do této chvíle velkou neznámou. Syté barvy, jednoduchý layout, skvělý nápad , který prostupuje celým designem jako svěží vůně produktů, které propaguje. Skvělá ukázka „product feelingu“ designéra. Právě díky tomu si tenhle web jednoznačně zaslouží místo v mém výběru.